Vem bestämmer över turen?

I spel som handlar om slumpen går det inte att bestämma över resultatet. Man måste helt enkelt ha tur. Eller? De flesta som själva provat på spel har nog någon gång funderat på hur man kan påverka resultatet. Flera har tagit på sig sökandet efter strategier som sitt livs uppgift. Men går det verkligen att bestämma över turen?

Beroende på vilket spel man pratar om får man olika svar på den frågan. I poker kan man till exempel påverka turen genom att kunna bluffa bra. Detta är ingen matematisk strategi med hundraprocentig säkerhet, men det är en chansning. I andra spel, till exempel spelautomater, är det svårt att kunna göra något för att gynna sig själv. De symboler som visas och i vilken ordning bestäms helt av slumpen.

Lottoresultat

Resultatet i lotto bestäms av bollar med varsitt nummer på. Bollarna rörs om i en behållare med ett hål och en efter en rullar ut tills man når de sju numren som ska bli dragna. På så sätt är lotto helt kontrollerat av slumpen. Det finns ingenting som kan påverka vilka bollar som kommer ut – ingen strategi, ingen bluff och inga kunskaper. Det enda man kan göra är att hålla tummarna och hoppas.

Människors hjärnor fungerar dock på ett finurligt sätt och vissa nummer är mer attraktiva för oss. Inom lotto är det till exempel dubbelt så vanligt att välja nummer 21 än nummer 36. Och det finns fler exempel som detta. En logisk förklaring finns naturligtvis inte för varför vi väljer som vi gör. Det finns inga bevis på att något nummer blir draget oftare än ett annat.

Detta valsätt går dock att göra till strategi inom lotto. En strategi som tyvärr inte ökar vinstchanserna, men den ökar chansen att vara ensam vinnare. Den största vinsten man kan få när man spelar lotto är om man som enda spelare har de rätta numren. Detta ger vinnaren en garanterad vinst på en miljon kronor. Om man alltså väljer de numren som är minst populära (alltså inte nummer 21 utan nummer 36) ökar chanserna att just vara den lyckliga som för hem storvinsten.

Lotta spelas traditionellt genom att man lämnar in sin kryssade kupong eller låter datorn välja, men som många andra spel har spela lotto på nätet vuxit rejält och är idag extremt populärt och du slipper vänta tills dragningen på onsdag eller lördag, det är bara spela direkt.